Managementul riscului tromboembolic al bolnavului cu fibrilatie atriala

Descriere curs:

☰ Categoria: Medicina interna, cardiologie

☰ Structura: 4 lectii

⏰ Aproximativ 14 ore de studiu

Organizator: Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti in parteneriat cu Uniunea Medicala Balcanica – Sectia Nationala Romana

Cursul „Managementul riscului tromboembolic al bolnavului cu fibrilatie atriala” este un program disponibil on-line, al carui obiectiv este sa puna la dispozitia medicilor de familie si a medicilor de alte specialitati informatii actualizate despre prevalenta fibrilatiei atriale, screening-ul acesteia, diagnosticul si managementul riscului tromboembolic al bolnavului cu fibrilatie atriala (FA). Fibrilatia atriala este o provocare globala. Studiile au aratat ca 1 din 4 adulti de varsta mijlocie din Europa vor dezvolta fibrilatie atriala, care creste de 5 ori riscul de aparitie a unui accident vascular cerebral (AVC). Mai mult, 1 din 4 pacienti cu AVC asociat fibrilatiei atriale decedeaza in termen de 30 zile. Se preconizeaza ca prevalenta FA va creste mult in urmatoarele decenii pe masura ce populatia imbatraneste. FA nediagnosticata este o nevoie medicala neacoperita semnificativa, conducand la risc mai mare de AVC.

 

Este necesara cunoasterea de catre medici a principiilor si metodelor de screening al fibrilatiei atriale, conform recomandarilor Societatii Europene de Cardiologie, pentru un tratament mai eficient, in scopul reducerii complicatiilor bolii si a poverii acesteia, inclusiv a reducerii costurilor economice asociate ingrijirii pacientilor cu AVC.

Autori curs:

Conf. Univ. Dr. Habil. Camelia Diaconu